Utfordringer for synshemmede og svaksynte | Hjemmebest

Utfordringer for synshemmede og svaksynte

 

svaksynte Anne-Lise Lande
Alessandra Chavez, Anne-Lise Lande og Melika.

 

Anne-Lise Lande er sterkt synshemmet, og har nettopp flyttet til Drøbak. Hun har 6 timer brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i uka.

Tidligere bodde hun i Oppegård kommune hvor hun først hadde støttekontakt fra kommunen, men da de foreslo at brukerstyrt personlig assistanse (BPA) kunne være bedre for henne, var hun enig i det. I begynnelsen hadde hun litt ulike assistenter, men nå er Melika fra HjemmeBest hennes faste assistent.

 

 

 

Tenk deg å være sterkt synshemmet og du har meldt deg inn i «hatteforeningen» i Drøbak – hvem skal du spørre om å bli med deg for å finne en flott hatt?

 

Anne-Lise har fått innvilget 6 timer BPA-assistanse i uka, og planlegger godt hver uke hva hun ønsker Melika skal hjelpe henne med. Noen ganger er det bankdokumenter som må fylles ut og sendes inn, andre ganger kan det være å lese oppskrifter, handle klær, farge håret og stelle øyenbryn. Og èn gang var det faktisk å hjelpe til med å finne en fin hatt. Det er vel ikke sagt at man ikke kan være litt forfengelig selv om man har en funksjonsnedsettelse?

Mer livskvalitet og frihet med BPA!

Til tross for aldersforskjellen merker jeg fort at tonen er lett mellom Anne-Lise og Melika. Anne-Lise forteller at hun får mer livskvalitet og frihet når hun selv kan bestemme hva BPA-assistenten skal hjelpe henne med. «Det er fort gjort å slite ut venner med å spørre om hjelp hele tiden», sier hun.

Anne-Lise har nettopp flyttet til Drøbak og får også hjelp av Melika til å finne ut hvor bussen stopper og hvilke veier er enklest å gå til sentrum. De ler litt sammen når Melika innrømmer at Anne-Lise er i bedre form enn henne. Alle trappene i Drøbak er en liten utfordring, og tempoet til Anne-Lise utfordrer Melika.

Når jeg spør om hva hun synes er den største ulempen med å ha BPA svarer hun «når man må bytte assistent».

«I begynnelsen synes jeg også det hørtes litt skummelt ut å være arbeidsleder, men jeg ble invitert til et arbeidsleder-kurs hos HjemmeBest – og da skjønte jeg at det ikke var vanskelig. I begynnelsen fikk jeg en del hjelp av Alessandra (BPA-konsulenten), men nå får jeg bare litt hjelp til å sende inn timelistene mine. Alessandra tar kontakt med meg hver uke for å høre om alt er i orden, og det setter jeg veldig stor pris på.

«På denne måten føler jeg trygghet, jeg får omsorg og vet at ting ordner seg når jeg har Melika og Alessandra i livet mitt.»

 

Alessandra roser Anne-Lise og forteller om en dame med en positiv innstilling til livet og med godt humør. «Hun er så motivert til å prøve ut nye ting og aldri sur,» smiler Alessandra til henne.

Melika bekrefter at hun stortrives som personlig assistent for Anne-Lise. Begge to synes at de lærer mye av hverandre. Det synes godt at det er en veldig god kjemi og respekt mellom dem, og de er rause med å gi hverandre komplimenter.

Anne-Lise anbefaler alle med en funksjonsnedsettelse å søke om brukerstyrt personlig assistent (BPA) i sin kommune! Hun stilte villig opp og står gjerne frem for å fortelle sin historie om hvordan hun føler mer livskvalitet, frihet og selvstendighet ved å bestemme selv både hva assistenten skal hjelpe henne med, og når assistenten skal komme.

Les mer om brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Følg og lik oss på sosiale medier: