Ung student og funksjonshemmet | Hjemmebest

Ung student og funksjonshemmet

Historien om Ida som dro på utveksling til København.

 

student og funksjonshemmet

 

Hvorfor ville jeg til utlandet?

I oktober 2016 fikk vi lærlinger på Universitetet i Bergen vite at det var mulig for oss å søke om økonomisk støtte til å dra på utveksling inntil 3 måneder i land innenfor EU. Det kalles Erasmus+ stipend.  Vi var fire lærlinger fra universitetet som søkte gjennom Hordaland fylkeskommune og SIU. Jeg tenkte med det samme at dette var noe for meg. Tenk inntil 3 måneder i et annet land for å jobbe på en ny arbeidsplass!

Vi fikk vite at de hadde innvilget alle søknader de siste tre årene for lærlinger i Hordaland – så sjansene var gode for oss. Jeg tenkte først og fremst på at dette ville være en unik mulighet for å prøve å bo for meg selv. Jeg ønsket å se hvordan det var å leve som rullestolbruker i egen leilighet.

Jeg tenkte mye frem og tilbake på om jeg turte – fordi det å være rullestolbruker kan være en utfordring. Foreldrene mine støttet meg hele veien, og vi ble enige om at det var lurt at jeg skaffet meg personlige assistenter slik at jeg fikk hjelp dersom jeg trengte det. Heldigvis kunne jeg søke om ekstra økonomisk støtte til assistent og reisefølge.

Større frihet med assistenter!

Så var dagen der! Grytidlig om morgenen satt pappa og jeg på flyet til København. Allerede kl 09:00 samme morgen var jeg på plass i ny jobb. Ble godt tatt imot av det som skulle bli gode kolleger.

Assistentene mine var to veldig hyggelige jenter. En som var 22 år fra Oslo og en som var 28 år fra Frankrike, og som heldigvis kunne godt engelsk.  Det at jeg hadde assistenter gjorde meg friere til å se og oppleve byen mye mer. Jeg slapp å være redd for å gå meg vill, siden jeg sliter en del med retningssansen. Jeg var i den heldige situasjonen at jeg hadde et godt stipend til å lønne assistentene med, så kunne jeg bruke noen flere timer enn først antatt. Men penger varer dessverre ikke evig, så jeg måtte prioritere hva jeg ønsket å bruke assistenttimene mine på. Jeg valgte bort å bruke de relativt få assistenttimene som jeg hadde på praktiske gjøremål. Dette førte selvsagt til at jeg slet meg noe mer ut etter hvert som ukene gikk, men jeg selv synes det var verdt det.

Takknemlighet og likestilling.

Det er først nå når jeg har vært i København og hadde assistenter til å kunne gjøre kjekke ting med at jeg forstår hva andre funksjonshemmede må slite med hver eneste dag. Det var mitt valg å bruke tre timer om dagen på sosiale ting. Det medførte at jeg måtte bruke litt mer krefter på å klare de mer praktiske gjøremålene selv. Jeg tenker da på andre ungdommer som trenger hjelp til det meste praktisk – får de nok assistent-timer til å være med på sosiale ting? Tenk på de som får så få timer at de knapt får hjelp til å stå opp om morgenen og legge seg om kvelden!

Det er ikke før nå jeg ser at – ja jeg brukte 3-4 timer om dagen kun for å lage meg middag og trene uten at det skulle være stress. Jeg var så heldig at jeg hadde fått økonomisk stipend og slapp dermed å søke kommunen for å få assistent.  Dette gjorde at jeg hadde noe mer frihet i forhold til hvor mange timer jeg ville bruke de personlige assistentene mine til, enn om jeg hadde vært avhengig av å søke assistenter gjennom kommunen. Dersom jeg måtte søkt kommunen ville jeg heller ikke fått til denne turen ettersom det er lange søknadsprosesser og vanskelig å få innvilget nok timer om du ikke trenger hjelp til veldig hverdagslige ting.  Det har ellers ikke vært behov for stort mer tilrettelegging i og med at København er så og si helt flatt.

Erfaringer og selvstendighet.

Turen vært utrolig nyttig og lærerik både faglig og praktisk, men mest praktisk fordi jeg har de utfordringene som jeg har ved at jeg sitter i rullestol. Jeg er 19 år men har jo aldri vært alene hjemmefra før over lengre perioder. Bare på plasser der jeg vet at jeg kan få hjelp som for eksempel sommerleirer. Jeg kan vel si at jeg lærte mer om rullestolkjøring og dette med å klare seg selv på 7 uker – enn jeg har gjort de forrige 19 årene av mitt liv! Jeg får også en attest som er god å ha når jeg skal søke jobber senere og spesielt dersom jeg ønsker å søke jobber i utlandet. 

Tips til andre?

Dersom du er ung og funksjonshemmet og skulle få samme mulighet som meg – så ta den! Du lærer mye mer enn du tror før du reiser – og selv om det er skummelt, så er det verdt det. Tenk over hva som er viktig for deg. Er det viktig at det er flatt og enkelt å komme seg rundt ved hjelp av kollektivtransport? Har du behov for assistanse? Alle slike ting må du selv tenke gjennom, men du får god hjelp av fylkeskommunen og lærer eller sjef der du er student/lærling.

Praktiske tips & råd

  • Sjekk ut på forhånd etter mulige firma som kan hjelpe deg dersom du trenger det (f.eks. hvis du trenger service/deler til rullestolen).
  • Ta med deg ekstra sett med hjul, slanger, verktøy og annet etter behov.
  • Tror du at du trenger assistenter? Søk på det!

Min anbefaling

Det dummeste man gjør som ny i et land er å være usikker på seg selv. Er du usikker på om du vil finne frem, klare deg i egen leilighet eller lignende, så søk heller om mange assistent-timer enn for få timer. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg hadde assistenter.

Jeg anbefaler HjemmeBest Personlig Assistanse og det fungerte helt supert!

Du må selv kjenne etter hva du ønsker de skal hjelpe deg med, og for min del ble assistentene mer venninner og ikke assistenter.

Du må selv velge om du vil ha noen som er omtrent på din egen alder eller eldre. 

Jeg vil råde alle til å tenke gjennom hvilke kvalifikasjoner som er viktig at assistentene har. Tenk over at du skal passe godt sammen med dem.

Tenk på de som mer venninner enn assistenter når du søker, for da finner du gjerne de viktigste kvalifikasjonene som for min del var god kommunikasjon og åpenhet.

Hva ville jeg gjort annerledes?

Dersom jeg skulle gjort noe annerledes ville jeg bodd nærmere sentrum og jobben min for å ikke bruke så lang tid på reising. Det er også lurt å sjekke mer opp hvordan det ser ut der du bor enn det jeg gjorde. Ikke ta for gitt at det er samme standarden som i Norge på tilrettelegging av leilighet for eksempel.

Mitt beste tips!

Ta sjanser og prøv deg frem. Bli kjent med nye folk og oppleve den byen du reiser til! 

Dersom du har spørsmål er det bare å ta kontakt.

Ida Elisabeth Nordvik (19 år) fra Bergen

 

Vil du vite mer om hva HjemmeBest kan tilby deg som ung student og funksjonshemmet? Ta kontakt på telefon 4005 4007 eller send en e-post til post@hjemmebest.no

Følg og lik oss på sosiale medier: