Kjøp to, betal for en - Du kan spare mye med ledsagerbevis

Kjøp to, betal for én

Bilde av symbolet for at ledsagerbevis aksepteres, foran en kinosal

Har du noensinne droppet å gå på kino, dra på konsert eller ta en togtur, fordi du ikke klarer deg på egenhånd? Og det å spandere en ekstra billett til noen som kan hjelpe deg blir litt dyrt i lengden?

Til deg som kjenner deg igjen her: Visste du du kan søke om ledsagerbevis hos kommunen din?

Hva er et ledsagerbevis?

Med et ledsagerbevis kan du ta med deg en person som hjelper deg på kultur- og fritidsarrangement og på transportmidler der ordningen aksepteres. Ledsageren din får da gratis adgang, mens du selv betaler gjeldende pris.

Hvem kan få det?

Ledsagerbeviset er beregnet for personer med en sykdom eller en funksjonsnedsettelse og behov for bistand for å kunne delta på arrangementer. Det er opp til din kommune om de skal ha dette tilbudet, og det er opp til det enkelte arrangementsstedet om de aksepterer beviset. Din kommune kan gi deg en oversikt over steder der beviset kan brukes.

Hvordan søke?

Du søker om ledsagerbevis hos din kommune. Nærmere informasjon om hvordan du søker, får du direkte hos kommunen eller på kommunens hjemmesider. Her ser du et eksempel fra Oslo kommune: https://www.oslo.kommune.no/helse-og-omsorg/nedsatt-funksjonsevne/ledsagerbevis/

Etter at du har søkt, plikter kommunen å gi deg en skriftlig avgjørelse/enkeltvedtak, uansett om du har fått innvilget ledsagerbevis eller ikke. Er du misfornøyd med vedtaket, har du mulighet til å klage. I så fall skal kommunen gi deg veiledning i hvordan du kan klage. Du kan også få hjelp hos Pasient- og brukerombudet i ditt fylke.

Noen tips rundt bruk av ledsagerbevis

Det er et par ting som det er greit å vite når du skal bruke ledsagerbeviset:

  • Hvis du bestiller billetter på nettet, krever noen steder at du legger ut billettprisen til ledsageren din. Det er derfor lurt å møte opp i god tid før arrangementet eller reisen, slik at du rekker å legge frem kvittering og ledsagerbevis i luken og få beløpet refundert. Vår anbefaling er å ringe arrangøren eller virksomheten på forhånd, for å høre hvordan de håndterer dette i praksis.
  • Hvis du reserverer til flere på nettet: Sjekk at det går tydelig frem hvor mange plasser dere trenger, eventuelle rullestolplasser og vanlige sitteplasser. Det er kjedelig hvis noen i gruppen ikke slipper inn eller må stå eller sitte på gulvet.
  • Planlegg i god nok tid, om mulig. Av og til er det slik at du bare kan ordne ledsagerbillett i åpningstidene, for eksempel fordi det er behov for en person som gir deg et referansenummer.

Er du funksjonshemmet og kan ha behov for brukerstyrt personlig assistanse (BPA)? Ta gjerne kontakt med oss på telefon 4005 4007 for hjelp til å skrive søknad til kommunen.


Følg og lik oss på sosiale medier: