Kan du med MS søke om BPA? | Hjemmebest

Kan du med MS søke om BPA?

 

Jeg hører en blid sørlandsstemme i telefonen og vet at jeg har kommet til Lillian i MS-foreningen i Kristiansand. Lillian forteller at hun har hatt MS i 25 år nå. Å ha MS er ulikt fra person til person, og hun forteller at i hennes tilfelle har hun MS stort sett fra livet og ned. Det er «bare» den delen av kroppen som ikke fungerer. Hun sitter i rullestol, og kan kun stå i noen sekunder.

Ungene har flyttet hjemmefra – og nå er det mannen og henne i det store huset. Heldigvis har hun hjemmesykepleie som kommer to ganger i uka og hjelper henne med å dusje – kl. 09 på morgenen. Ellers kommer de kl 0810 for å hjelpe henne ut av senga, stelle seg på badet og få på klærne. Noen ganger blir hun også hjulpet med litt trening. Hun vil helst klare kvelden selv, vil gjerne det for å ha mer frihet og uavhengighet.

 

 

Ta sin andel av husarbeidet

Som rullestolbruker er det mye som blir veldig tungvint. Hennes andel av husarbeid, klesvask, handling osv. er vanskelig å få til, og hun ønsker å få mer hjelp til dette. I tillegg ønsker hun å fortsette å ha et aktivt og selvstendig liv som ligner på noe av det hun hadde før.

Når jeg spør henne hvor hun ble kjent med brukerstyrt personlig assistanse (BPA), forteller hun at hun var på et seminar hvor noen holdt en presentasjon.

For mange år siden søkte hun og fikk tildelt kommunens BPA, men synes ikke det fungerte helt optimalt. Etter nå å ha fått vite mer om hvordan HjemmeBest kan hjelpe henne å søke om BPA synes hun dette høres veldig interessant ut.

Et aktivt og selvstendig liv

Lillian ønsker som de fleste å være aktiv og selvstendig, hun ser for seg at en assistent bl a kan hjelpe henne med trening. Hun er også gjerne ute på aktivitetsturer ute i naturen, og jeg er imponert når hun forteller at hun har tatt jegerprøven!

«Tenk om assistenten kan bli nesten som en venninne som kan hjelpe meg i disse aktivitetene slik at jeg kan fortsette å være selvstendig?», reflekterer hun.

Fordeler med brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

Fordelene med en brukerstyrt personlig assistent er at det er du selv som kan bestemme hvem du ønsker som assistent, hva assistenten skal hjelpe deg med og når assistenten skal komme. Det er også fullt mulig å ha hjemmesykepleie som hjelper til med personlig hygiene, og en assistent (BPA) som hjelper med andre aktiviteter.

«Hva tror du er den største ulempen med å ha BPA?», spør jeg, og Lillian tenker litt før hun svarer. «Det blir jo på en måte å ha fremmede i huset», sier hun «men så blir man jo kjent etter hvert da… nei, jeg kan ikke se at det kan være noen ulempe egentlig jeg», konkluderer hun med.

«Du må jo organisere ordningen selv – hva tenker du om det?», er neste spørsmål. Lillian: «Nei, jeg tror ikke det blir noe problem. Jeg er jo akkurat nå med og arrangerer og gjennomfører en MS-konferanse her i Kristiansand + mye annet organisasjonsarbeid, så å være arbeidsleder for assistenten skal jeg nok greie.»

Hjelp til å søke om BPA

Vi avtaler at Rigmor fra HjemmeBest skal hjelpe henne å skrive en søknad om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) når de treffes. Søknaden må hun sende inn til Kristiansand kommune for å få den godkjent og få et vedtak. Så får vi vente i spenning til vi hører hvordan det går…

Vil du også ha hjelp til å skrive en søknad om BPA? Send oss en e-post post@hjemmebest.no

Følg og lik oss på sosiale medier: