Kan du søke om å få brukerstyrt personlig assistent? | Hjemmebest

Kan du søke om å få brukerstyrt personlig assistent?

Møt Marianne

 

funksjonshemming

Tenk deg en voksen kvinne på 35 år, la oss si hun heter Marianne. Marianne er rullestolbruker på grunn av en bilulykke hun var involvert i. Hun er vant til et aktivt og selvstendig liv, og vil gjerne utføre jobben sin som regnskapsfører.

Men Marianne har en utfordring: Hun trenger hjelp med å komme i gang på morgenen, med å dusje, kle på seg og komme seg på jobb. Hver dag kommer det noen fra kommunens hjemmetjeneste som hjelper henne med morgenstellet. Dette er Marianne veldig glad for, selv om det ofte er nye folk som hun ikke har sett før, og hun er sliten av å lære opp nye. De fleste av disse hjelperne har mange forskjellige oppdrag, og derfor kan de ikke alltid kan komme til avtalt tid. Marianne må gå ned til en 80%-stilling, slik at hun har muligheten til å være på jobb litt senere enn alle andre. Selv om hun egentlig har lyst til å jobbe mer. Det samme gjelder moren til Marianne, som også har redusert arbeidstid for å kunne hjelpe til der det trengs. Ofte kjører hun Marianne hjem fra jobben og hjelper henne med å lage middag. Dette har Marianne veldig dårlig samvittighet for. Hun har lyst til å være mest mulig uavhengig, selvstendig og ha et aktivt liv.

Nå har Marianne søkt om å få en brukerstyrt personlig assistent (BPA) hos kommunen sin. I en BPA-ordning ville hun få en fast assistent som hun selv kan organisere og lede. Det vil si at hun kan bestemme når assistenten skal komme og hva hun skal ha hjelp til. Det hadde gjort hverdagen til Marianne og moren hennes mye lettere.

Det blir spennende å høre om Marianne får en BPA-ordning som hun ønsker seg…?

 

Følg og lik oss på sosiale medier: